„Ekopilietis“ lankėsi sraigių ūkyje


Paskelbta 6 Spa 2016

Vsagino Europe Direct informacijos centras organizavo seminarą „Socialinio verslo galimybės“ (iš ciklo „Ekopilietis“). Seminaro dalyviai lankėsi Paskardiškių kaime (Zarasų r.) Natalijos Pronckienės ir Saulinos Jegelevičienės sraigių auginimo ir perdirbimo ūkyje.

Čia kalbėjomės apie ES paramą socialiniam verslui. Tačiau visų atmintyje išliks pačių šeimininkių pasakojimai – verslo istorija, patirtis, sėkmės ir nesėkmes.

Dvi draugės, miestietės savo priešpensinį amžių nutarė sutikti kaime, įkurdamos sraigių auginimo ir perdirbimo verslą.

„2012 metais įkūrėme savo sraigių ūkį sodyboje ir pradėjome auginti sraiges. Vos nusipirkus sraigių jauniklių bandą įdėjome daug darbo į fermos tobulinimą ir plėtimą. Įsigijome visą reikiamą įrangą ir, neprabėgus nė metams, jau turėjome pilnai funkcionuojantį sraigių ūkį, kaip mūsų sunkaus darbo vaisių“, – pasakojo Natalija.

„Kodėl būtent sraigės?“ – į tokį klausimą tenka atsakyti neretai. Apie šią ūkininkystės šaką sužinojome iš spaudos ir ši idėja pasirodė stipriai patraukli. Pasidomėjus valgomųjų sraigių bei jų produktų paklausos-pasiūlos tendencijomis vakarų Europoje, nusprendėme sraigininkystę išbandyti savo rankomis. Susisiekėme su sraigių augintojais iš Aukštaitijos ir jau greitai aplankėme jų sraigių fermą, kur pradėjome apmokymų kursą. Tolimesnius žingsnelius lydėjo entuziazmas ir nauji atradimai. Neprabėgus nė porai savaičių mes jau tvarkėme savo sodybą: organizavome būtinas statybas bei atlikome kitus paruošiamuosius darbus. Kai viskas jau buvo paruošta, sulaukėme sraigių jauniklių. Auginimui pasirinkome 6-10 dienų amžiaus sraigiukus, nes neturėjome sąlygų reproduktorių, t.y. motininių sraigių, dauginimuisi. Sraiges auginame lauke, voljeruose ir maitiname ūkyje užaugintomis daržovėmis, laukiniais augalais, pvz. dilgėlėmis bei specialiais sertifikuotais pašarais. Šiuo metu veisiame Helix aspersa maxima, bet ateityje ketiname išbandyti ir kitas rūšis ar variacijas“.

Pasak moterų, jos nebūtų išsivertę be jau įsitvirtinusių sraigių augintojų pagalbos. Todėl ir šiandien mielai dalijasi patirtimi su besidominančiais ir ketinančiais pradėti savo verslą. Prieš metus iš Darbo biržos laimėję socialinį projektą, sraigininkės  į savo ūkį įdarbino aplinkinių kaimų neįgalius gyventojus. Šiuo metu savo ūkyje perdirbta produkcija eksportuojama į Prancūziją, Ispaniją. Žinoma, jos paragauja ir Lietuvos gurmanai.

Daugiau apie šių entuziastingų moterų verslo pradžią skaitykite http://www.delfi.lt/grynas/gyvenimas/sraigiu-auginimas-verslas-atsiperkantis-per-dvejus-metus.d?id=61409931